Triggerpointmassage

Wat is een triggerpoint? Een triggerpoint is een lokale verkramping in de spieren, waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Triggerpoints ontstaan vaak door: overbelasting, verkeerde houding, herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren, stress, valpartijen, te weinig beweging of slechte voeding. Een veelvoorkomende klacht is RSI oftewel KANS. 
Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen.
 Elk triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied. Actieve triggerpoints veroorzaken vaak pijnklachten en leiden deze meestal af naar een andere plek in het lichaam. Als je op zo een actief punt drukt, kun je 'herkenbare' pijn ervaren. Het kan lijken alsof dat je klacht verergert. Door de triggerpoints kan de spier niet goed meer op lengte komen, met als resultaat krakende en knakkende gewrichten.

Bij een triggerpointmassage ga ik eerst op zoek naar een triggerpoint. Als deze gevonden is ga ik hem rustig behandelen, waarbij er steeds overeenstemming is met de cliënt over de plek en de toe te passen druk. Vaak zijn er meerdere spieren aangedaan en dus ook meerdere triggerpoints te vinden. Na de behandeling krijgt de cliënt nog wat rekoefeningen mee en wat oefeningen om thuis te doen. Vaak zijn wel meerdere behandelingen nodig om te klacht te verhelpen.